Sverige står inför ett allvarligt ekonomiskt tryck som hotar landets förmåga att tillhandahålla kvalitativa välfärdstjänster. Enligt en nyligen publicerad studie av fackföreningen LO, krävs det en ökning av välfärdsbudgeten med hela 51 miljarder kronor bara för att bibehålla nuvarande standard på sociala tjänster, och ytterligare 35 miljarder för förbättringar.

Rapporten föreslår två möjliga lösningar: ett system där statsbidragen automatiskt ökar, och en översyn av privatiseringen av välfärdstjänsterna, vilket kan spara upp till 10 miljarder kronor. Aftonbladets redaktion uppmanar Socialdemokraterna att inkludera LO:s förslag i deras framtida politiska strategier.

Utan dessa nya medel kommer den svenska välfärden oundvikligen att försämras. Detta kan leda till fler barn i förskolegrupper, minskade resurser i skolorna, sämre sjukvård och ännu större påfrestningar på äldreomsorgen. För att bibehålla dagens nivå skulle statsbidragen behöva ökas med 51 miljarder kronor fram till 2027.

Politiskt hot
LO:s nya rapport varnar för att detta bör ses som ett politiskt hot. Inte bara eftersom välfärdsfrågor traditionellt är högt på väljarnas agenda. Omsorgen om barn och äldre, utbildning av unga och vård av sjuka är grundläggande pelare i samhället.

För att medborgarna ska kunna arbeta, krävs det ett fungerande barnomsorgssystem och hemtjänst för äldre. Kvalitativ utbildning är nyckeln för framtida arbetsgivare att hitta arbetskraft.

Enligt LO är det nödvändigt att skapa en modell som säkerställer automatiska ökningar av statsbidragen. Samtidigt är det dags att omvärdera kostsamma och ineffektiva privatiseringar av välfärdstjänster, vilket kan innebära besparingar på upp till 10 miljarder kronor.

För närvarande verkar det osannolikt att den nuvarande regeringen kommer att prioritera välfärden framför skattesänkningar. Socialdemokraterna, som nu utformar sin framtida politik, bör dock allvarligt överväga LO:s förslag.