De små ekonomiska marginalerna fortsätter att påverka de svenska hushållen. Nu påverkar det även hushållens sparande – och därmed hela ekonomin. Marginalerna fortsätter att krympa för de svenska hushållen. Snabbast sker det för ensamstående personer med barn.
Var tredje hushåll har i dag en ekonomi som endera går ihop utan marginal eller som går minus varje månad.
Nu gör läget att allt fler behöver knapra på sparkontot. 30 procent av svenskarna har behövt använda sitt sparande för att betala räkningar under det senaste halvåret, visar en ny rapport från Swedbank.
De som har det tuffast är ensamstående med barn, där många är beroende av barnbidraget. Eftersom det inte räknas upp i takt med inflationen kan den gruppen få det än tuffare framöver.
32 procent av hushållen har nu en budget som precis som går ihop eller slutar på minus varje månad.
I januari 2023 var motsvarande andel 25 procent. Sparandet sjunker I takt med det här minskar sparandet i hushållen. Andelen svenskar som har en sparbuffert på två månadslöner efter skatt eller mer har sjunkit från 73 till 68 procent sedan januari.
”Trots att nästan alla känner av de tuffare tiderna har majoriteten ändå fortfarande marginaler i sin ekonomi. Samtidigt är det en ganska stor grupp som hamnar efter”, konstaterar Swedbanks hållbarhetsekonom Madelén Falkenhäll.
”Svårast är det för ensamstående med barn. Många av dem går minus varje månad och saknar också i större utsträckning en buffert och de försäkringar som krävs för en trygg privatekonomi”, tillägger hon.
Svenska hushållen är oroliga, med 30 procent som har gått minus varje månad under det senaste halvåret, ytterligare 24 procent som precis får ekonomin att gå ihop och 40 procent som är beroende av barn- eller studiebidraget varje månad. Det är inte underligt att 30 procent av svenskarna känner stress och oro över sin ekonomi, en andel som var 20 procent för två år sedan.
För att stödja dessa hushåll har många kommuner börjat erbjuda gratis rådgivning och stöd. Till exempel erbjuder Tyresö kommun gratis rådgivning för dem som vill prata om sin ekonomi.
”Oroar du dig över din ekonomi? Du är inte ensam. Nästan hälften av svenskarna känner sig stressade över sin privatekonomi och en tredjedel uppger att det påverkar deras psykiska hälsa negativt. Men det finns hjälp att få”, skriver kommunen på sin hemsida.