Dluhy českých domácností dosahují bilionů korun. Ať už jde o hypotéky, půjčky na auta, dovolené nebo zdravotní výdaje, mnoho z nás má zkušenosti se splátkami. Co ale dělat, když dluhy přerostou přes hlavu?

Mít dluhy může jak jednotlivec, tak celé státy. Dluhy mají různé podoby – osobní půjčky, leasingy, hypotéky, ale také firemní nebo státní dluhopisy.

S jejich splácením, včetně úroků a poplatků, má zkušenosti miliony Čechů. Naše redakce vám přináší základní informace o dluzích a způsobech, jak se oddlužit. Navštivte osobni-bankroty.cz a využijte bezplatné poradenství k osobnímu bankrotu.

Češi dluží biliony

Podle dat z Bankovního a Nebankovního registru klientských informací dosáhlo zadlužení Čechů v roce 2023 celkem 3,31 bilionu korun. Většinu tohoto dluhu tvoří hypotéky (2,73 bilionu), ale problémy může způsobovat i téměř 30 miliard, které jsou označeny jako dluhy ohrožené nesplácením. Počet lidí, kteří mají potíže se splácením, se zvýšil meziročně o více než jedno procento na 174 000.

Než dojde na soudy

Velké množství dluhových sporů se podle odborníků vyřeší už při sepsání předžalobní výzvy. Pokud dlužník v této fázi svůj dluh uzná, může věřitel nabídnout splátkový kalendář nebo jiné řešení. Efektivním řešením může být také návrh na vydání elektronického platebního rozkazu, který umožňuje rychlejší vyřízení a nižší soudní poplatky. Elektronický platební rozkaz má stejné účinky jako pravomocný rozsudek, na jehož základě musí žalovaný ve lhůtě 15 dnů splatit pohledávku nebo podat odpor.

Exekuce

Pokud soud uzná nárok věřitele a dlužník neuhradí dluh, může věřitel podat návrh na exekuci. Exekutor následně vydá usnesení o zahájení exekuce a provede soupis majetku dlužníka. Mezi způsoby exekuce patří uhrazení pohledávky z bankovního účtu, srážky ze mzdy a zabavení a prodej majetku. Exekutor může kombinovat různé způsoby exekuce podle typu dluhu a majetku dlužníka.

Proti exekuci se lze bránit, pokud je dlužník přesvědčen, že je exekuce neoprávněná. Může podat odvolání a návrh na zastavení exekuce. Dlužník má také možnost splatit dluh a tím exekuci zastavit. Více informací o obraně proti exekuci naleznete na osobni-bankroty.cz.

Osobní bankrot

Pokud nejste schopni dlouhodobě plnit své závazky, můžete vyhlásit osobní bankrot, tedy vstoupit do insolvence. Tento krok lze udělat nejen u dluhů z podnikání, ale i u běžných životních dluhů, jako jsou hypotéky nebo kreditní karty. Insolvenční řízení vede k oddlužení, při kterém dlužník splácí pouze část svých dluhů a zbytek mu může být odpuštěn.

Pro vyhlášení osobního bankrotu je nutné splnit několik podmínek:

  • Závazky jsou minimálně 30 dní po splatnosti.
  • Máte minimálně dva věřitele.
  • Nemáte záznam v rejstříku trestů hospodářské a majetkové povahy za posledních 5 let.
O uznání osobního bankrotu rozhoduje insolvenční soud na základě návrhu dlužníka. Soud přezkoumá návrh a pokud splňuje všechny zákonné náležitosti, vydá usnesení o prohlášení úpadku.

I po vyhlášení osobního bankrotu může být na dlužníka uvalena exekuce, která se týká dluhů vzniklých před zahájením insolvenčního řízení. Dluhy vzniklé po zahájení insolvenčního řízení exekuci nepodléhají.

Pro více informací o vyhlášení osobního bankrotu a bezplatné poradenství navštivte osobni-bankroty.cz. Nechte si poradit od odborníků a najděte řešení své finanční situace.