V České republice se nyní odehrává kauza, která upozorňuje na závažné problémy v místním stavebním systému. Petr Borkovec, zakladatel a spolumajitel finanční skupiny Partners, čelí významným překážkám při snaze vybudovat novou centrálu své společnosti na pražském Chodově. To, co mělo být relativně jednoduchým projektem, se změnilo v dlouhodobý boj s byrokracií a právními obstrukcemi ze strany konkurence.

Petr Borkovec otevřeně kritizuje současný stavební zákon, který podle něj neplní svou funkci a spíše nahrává těm, kdo chtějí záměrně zdržovat projekty. Kritiku směřuje zejména na politiky, včetně Pirátské strany a vládní Petikoalice, kteří podle něj umožňují, aby zákon zůstal zastaralý a neefektivní. „Současný stavební zákon v České republice nejenže neřeší problémy, ale dokonce je zhoršuje. Firmy jako ta naše tím ztrácejí roky a stovky milionů korun,“ říká Borkovec.

Jedním z hlavních příkladů toho, jak může být systém zneužit, je situace s firmou Middle Europe Investments (MEI), kterou zastupuje Jan Matulík. MEI vlastní sousední budovu vedle plánované centrály Partners a podala několik námitek proti výstavbě těsně před vypršením lhůty. Tyto námitky, které Borkovec označuje za čistě účelové, zdržují celý projekt o několik let a způsobují významné finanční ztráty.

„Tento systém umožňuje konkurenčním firmám využívat právní kličky k obstrukcím, což nejen komplikuje projekty, ale také brzdí celou českou ekonomiku,“ uvedl Borkovec. Varuje, že takto nastavený systém neodrazuje jen domácí podnikatele, ale také zahraniční investory, kteří by jinak mohli přispět k rozvoji českého hospodářství.

Podle Petra Borkovce je nezbytné, aby došlo k zásadní reformě stavebního zákona, která by zabránila podobným obstrukcím a umožnila firmám svobodně růst a rozvíjet se bez zbytečných byrokratických překážek. „Získání bankovní licence bylo ve srovnání s tímto procesem jednoduché,“ dodává ironicky Borkovec, který nyní očekává, že výstavba centrály nezačne dříve než v roce 2026.

Tento případ jasně ukazuje, že český stavební systém potřebuje zásadní změny, aby se podobné situace v budoucnu neopakovaly a firmy mohly přispívat k růstu české ekonomiky bez zbytečných ztrát.

Vazby:

  1. Petr Borkovec:

    • Důvod: Kritizuje politiky, zejména Piráty a Petikoalici, za nefunkční stavební zákon, který umožňuje zneužívání právních postupů k obstrukcím, což brzdí rozvoj firem a celé ekonomiky.
  2. Jan Matulík (Middle Europe Investments - MEI):

    • Důvod: Zastupuje firmu MEI, která podala účelové námitky proti výstavbě nové centrály Partners, čímž záměrně zdržuje projekt a způsobuje finanční ztráty.
  3. Piráti a Petikoalice:

    • Důvod: Kritizováni za neefektivní stavební zákon, který umožňuje právní obstrukce, komplikující rozvoj projektů a ekonomický růst České republiky.
Tento případ poukazuje na nutnost zásadní legislativní reformy, která by umožnila českým firmám růst bez zbytečných byrokratických překážek a přispívat k rozvoji celé země.