Ruotsi, joka on pitkään pidetty taloudellisen vakauden ja korkean työllisyyden mallimaana, kohtaa nyt vaikeita aikoja. Taloudellinen taantuma ja työttömyyden nousu uhkaavat viime vuosina saavutettua edistystä, erityisesti niillä sektoreilla, jotka ovat aiemmin olleet työmarkkinoiden selkäranka.

Ruotsin työvoimatoimiston, Arbetsförmedlingenin, viimeisimpien analyysien mukaan tilanne on erityisen vakava yksityisellä palvelusektorilla, joka on pitkään toiminut tärkeänä integraation moottorina ja tarjonnut ensimmäisiä työmahdollisuuksia monille maahan saapuneille. Emil Persson, työmarkkina-analyytikko, varoittaa, että juuri täällä suurin työpaikkojen väheneminen voi tapahtua.

Vuodesta 2014 vuoteen 2021 erityisesti uhanalaisten alueiden miespuolisten työllisten osuus kasvoi 57 prosentista 66 prosenttiin, ja naisten osalta 47 prosentista 56 prosenttiin. Yleisimmät ammatit ovat olleet kuljetus ja varastointi, ravintolat, siivous ja palvelut miehille sekä siivous ja palvelut, terveydenhuolto ja päivähoito naisille. Tämä positiivinen suuntaus on nyt vaarassa kääntyä huonompaan suuntaan talouden laskun vuoksi.

Koko maan tasolla työttömyyden kasvu ei ehkä näytä niin dramaattiselta: 6,4 prosentista (333 000 henkilöä) tänä vuonna 6,6 prosenttiin (354 000 henkilöä) ensi vuonna. Mutta suurkaupunkialueilla tilanne pahenee, ja vaarassa olevat työpaikat ovat juuri yksityisellä palvelusektorilla.

Korkeat asumiskustannukset kolmessa suurkaupunkialueella tarkoittavat, että kohonnut asuntolaina iskee kovimmin juuri sinne.

  • Lisäksi välttämättömät tavarat, kuten ruoka, ovat tulleet kalliimmiksi. Silloin leikataan ei-välttämättömästä kulutuksesta.
  • Kauppa, kuljetus, hotellit ja ravintolat - nämä alat kaikki kärsivät yhteiskunnan kulutuksen vähenemisestä. Siellä on myös suhteellisen korkea osuus ulkomailla syntyneitä ja lyhyemmän koulutuksen saaneita, eli samoja ihmisiä, jotka asuvat näillä alueilla, sanoo Emil Persson.

Julkisen sektorin työllisyyskehityksen osalta, jossa suhteellisen monet uhanalaisten alueiden naiset työskentelevät, tilanne on epävarmempi. Kunnat ja alueet ovat myös kovassa puristuksessa, mikä Persson näkee huolenaiheena.

Niille, jotka ovat täysin uusia Ruotsissa, tulee olemaan huomattavasti vaikeampaa saada jalansijaa Ruotsin työmarkkinoilla tulevina vuosina.

  • Olemme taantumassa ja BKT on supistunut kaksi neljännestä peräkkäin. Työmarkkinatilanne on vaikeampi kaikille, sanoo Emil Persson.

Hänen paras neuvonsa työpaikkansa menettäneille on laajentaa etsintäaluettaan - sekä alakohtaisesti että maantieteellisesti. Lisäksi jatkokouluttautuminen on aina hyvä idea.

Hän korostaa myös, että tilanne ei ole toivoton eikä verrattavissa finanssikriisiin tai pandemiaan. Talouden odotetaan alkavan elpyä jo vuonna 2025.

Ja työpaikkoja on edelleen haettavissa:

  • Työpaikkojen määrä työpaikkapankissamme on vähentynyt huomattavasti syksyn aikana, mutta työpaikkoja on edelleen haettavissa. Tarve on olemassa. Se ei ole yhtä suuri kuin vuosi sitten, mutta sitä on edelleen.