Sverige, lenge ansett som en bastion for økonomisk stabilitet og høy sysselsetting, møter nå vanskelige tider. En økonomisk resesjon og en oppadgående trend i arbeidsledigheten truer fremgangen som er oppnådd i de siste årene, med de hardest rammede sektorene som tidligere har vært ryggraden i arbeidsmarkedet.


Ifølge de siste analysene fra Arbetsförmedlingen, det svenske arbeidsformidlingskontoret, er situasjonen spesielt alvorlig i den private tjenestesektoren, som lenge har fungert som en viktig integrasjonsmotor og tilbudt de første jobbmulighetene til mange nyankomne til landet. Emil Persson, arbeidsmarkedsanalytiker, advarer om at det nettopp er her det største fallet i jobbtilbud kan oppstå.


Fra 2014 til 2021 økte andelen sysselsatte menn i spesielt utsatte områder fra 57 til 66 prosent, og blant kvinner fra 47 til 56 prosent. De vanligste jobbene har vært innen transport og lager, restauranter, renhold og service for menn, og renhold og service, helse- og omsorg samt barnehage for kvinner. Denne positive trenden står nå i fare for å bli reversert på grunn av den økonomiske nedgangen.


På landsbasis ser økningen i arbeidsledigheten kanskje ikke så dramatisk ut: fra 6,4 prosent (333 000 personer) i år til 6,6 prosent (354 000 personer) neste år. Men i storbyregionene blir situasjonen verre, og jobbene som er mest i fare, finnes nettopp innen den private tjenestesektoren.


De høye boligprisene i de tre storbyområdene gjør at den økte boligrenten får størst konsekvenser der.

  • I tillegg har nødvendige varer som mat blitt dyrere. Da kutter man ned på unødvendig forbruk.
  • Handel, transport, hotell og restaurant - det er bransjer som alle blir påvirket av det reduserte forbruket i samfunnet. Der finnes også en relativt høy andel innvandrere og personer med kortere utdannelse, det vil si de samme personene som bor i disse områdene, sier Emil Persson.

Hvordan jobbutviklingen blir innen offentlig sektor, der relativt mange kvinner fra utsatte områder jobber, er mer usikkert. Kommuner og regioner er også hardt presset, noe Persson ser som en grunn til bekymring.


For de som er helt nye i Sverige, vil det være betydelig vanskeligere å få fotfeste på det svenske arbeidsmarkedet de kommende årene.

  • Vi er i en resesjon og har hatt en krympende BNP to kvartaler på rad. Det er en vanskeligere situasjon på arbeidsmarkedet for alle, sier Emil Persson.

Hans beste tips til de som mister jobben, er å utvide søkeområdet sitt - både bransjemessig og geografisk. Dessuten er det alltid en god idé å utdanne seg videre.


Han understreker også at situasjonen er langt fra mørk og ikke sammenlignbar med finanskrisen eller pandemien. Allerede i 2025 forventes økonomien å begynne å komme seg.


Og det finnes fortsatt jobber å søke:

  • Antall jobber i vår jobbdatabase har tydelig minsket i løpet av høsten, men det finnes fortsatt jobber å søke. Behovet er der. Det er ikke like stort som for et år siden, men det finnes fortsatt.