Betalningsföretaget Klarna och fackföreningarna fortsätter att driva isär. Akademikerförbundet SSR och Naturvetarna meddelar stridsåtgärder mot företaget i solidaritet med fackföreningarna Unionen och Sveriges Ingenjörer. Om parterna inte når en överenskommelse fram till den 8 november planerar SSR:s medlemmar att gå ut i sympatistrejk på Klarna. Naturvetarna har också signalerat en potentiell sympatistrejk.

Unionen och Sveriges Ingenjörer har redan meddelat att de kommer att strejka på Klarnas huvudkontor i Stockholm den 7 november. Grunden för konflikten är Klarnas ovilja att möta fackföreningarnas krav på att underteckna ett kollektivavtal.

Enligt en rapport från Svenska Dagbladet har ett meddelande skickats till alla Klarnas anställda där de ombeds att fylla i ett formulär om de avser att delta i strejken. Företaget rättfärdigar detta som ett sätt att planera och se till att de följer reglerna, d.v.s. inte betalar ut lön eller förmåner till strejkande.

Markus Furuberg, chefsförhandlare på Akademikerförbundet SSR, kritiserar detta drag. Han menar att medarbetarna känner sig hotade och ser det som en skrämseltaktik. Furuberg påpekar också hur tech-företag utmanar den svenska modellen där arbetsgivare och fackföreningar förhandlar och enas om arbetsmarknadsvillkor. Ett annat exempel han tar upp är Tesla, där fackföreningen IF Metall har strejkat eftersom företaget inte vill skriva under ett kollektivavtal.

Furuberg anser att strejken är den starkaste åtgärden fackföreningar har och denna konflikt kommer att visa om den svenska modellen eller enskilda företag är starkare. Klarnas VD, Sebastian Siemiatkowski, anser att de nuvarande arbetsvillkoren på Klarna är bättre än de i ett kollektivavtal. Furuberg hävdar dock att ett kollektivavtal harmoniserar villkor, försäkringar, pensioner och lönesystem för alla, medan arbetsgivare utan ett kan bestämma vilka förmåner varje anställd ska få.

DIK, fackföreningen för kultur, kommunikation och kreativa sektorer, har redan meddelat en sympatistrejk för sina medlemmar. Å andra sidan planerar Akavia, som inkluderar ekonomer och jurister, inte att gå med i konflikten och föredrar istället att fortsätta dialogen med Klarna.

Medlingsinstitutet har till uppgift att utse opartiska förhandlare som kommer att besluta om nästa steg i konflikten.