Fakturaköp eller "Köp nu, betala senare" (BNPL) är en betalningsmetod som snabbt har vuxit i popularitet de senaste åren. Men kan detta alternativ, som först sågs som en bekvämlighet för konsumenterna, nu vara ett hot mot den finansiella stabiliteten? Nanna Svahn, en ledande ekonom på avdelningen för finansiell stabilitet, har granskat denna fråga.

Dela via email - Öppnas i ny flik
Dela på Facebook - Öppnas i ny flik
Dela på LinkedIn - Öppnas i ny flik
Dela på Twitter - Öppnas i ny flik

Publicerad 2023-09-05

Sverige leder just nu när det gäller andelen BNPL-betalningar inom e-handel globalt. Dock har det, med den ökande populariteten av denna betalningsmetod, både inom Sverige och internationellt, också växt en ökande kritik. Medan bristen på konsumentskydd ofta framhävs i riskbedömningar av BNPL, har potentiella hot mot den finansiella stabiliteten inte granskats lika ingående. Detta staff memo syftar till att fylla detta kunskapsgap.

Svahns analys pekar på att de största riskerna för finansiell stabilitet kopplade till BNPL för närvarande kommer från det faktum att BNPL-aktörer är beroende av garanterade inlåningar för att finansiera sin affärsmodell. Denna risk måste undersökas noggrannare av regulatoriska myndigheter. Dessutom finns det en risk kopplad till aktörernas ömsesidiga beroenden; om en aktörs rykte skadas kan detta potentiellt påverka förtroendet för andra aktörer inom samma sektor.

Författare: Nanna Svahn, Avdelningen för finansiell stabilitet

STAFF MEMO

Riksbankens staff memos är publikationer där bankens anställda kan publicera djupgående analyser av relevanta ämnen. Dessa publikationer är fria från policyrekommendationer och enskilda ställningstaganden i aktuella policyfrågor. Varje publikation godkänns av den relevanta avdelningschefen. Synpunkterna som framförs i dessa memos representerar författarens personliga åsikter och ska inte tolkas som Riksbankens officiella ståndpunkt.